Людмила Авраменко, Одеса
№ 62. 31 грудня 2004 року, стор. 1

Величезне господарство у Любові Григорівни. Нещодавно до дев'яти технологічних ліній додалася десята. На ній виготовляють смачні та запашні булочки з різноманітними начинками: маком, вишнями, повидлом, сиром та родзинками і навіть марципанами (а це не що інше, як молоті грецькі горіхи з медом).

У Новорічну ніч понад сто підлеглих звично займуть свої робочі місця і впродовж зміни вимісять, сформують та випечуть близько 40 т хлібобулочних виробів. Це дещо менше, ніж зазвичай. Адже відділ маркетингу, який уже шість років очолює досвідчений фахівець Микола Жебелян, точно знає, що першого ранку 2005 року в хлібних магазинах покупців після святково-безсонної ночі буде набагато менше, ніж завжди.

Взагалі ж щодоби з "Одеського короваю" вивозиться 200 т свіжих виробів. Найрізноманітніших! Перелік лише сортів хліба такий: з пшеничного борошна - "Обідній", "Білий", "Домашній", "Пшеничний"; з суміші житнього та пшеничного борошна - "Переяславський", "Оригінальний", "Дарницький", "Бородінський" "Житній з прянощами", "Баварський". Це все, так би мовити, товар звичний, традиційний.

Окрема сторінка біографії "Одеського короваю" - створення принципово нових видів хліба під торговельною маркою "ЄВРО". Відбулося це в рамках спільного українсько-голландського проекту "Виробництво хліба в Україні". Вигравши тендер, оголошений урядом Королівства Нідерланди, "Одеський коровай" отримав можливість модернізувати виробництво на основі унікального для наших умов обладнання, що його поставила голландська сторона. У результаті з'явилися такі види хліба - "Амстердамський", "Брюссельський", "Берлінський", "Бухарестський", "Київський, "Софіївський", "Будапештський", "Братиславський", "Варшавський", "Венський" та "Паризький". Призначені вони для тостів і бутербродів, з цеху виходять нарізаними та запакованими. У різні сорти додаються кукурудзяне борошно, кунжут, родзинки, насіння соняшника чи гарбуза, чорнослив, грецькі горіхи, курага. Хліб, аналогів якому в Україні немає, зберігається до п'яти діб.

Завдяки ще одному оригінальному проекту "Одеський коровай" розпочав випуск кондитерських виробів під торговельною маркою "З'їж-но!". На заварні пряники з персиковою, виноградною, лимонною, клюквовою, малиновою, апельсиновою, яблучною та іншими начинками - неабиякий попит. Сказане стосується й вишуканого печива "Асорті", глазурованих і неглазурованих вафель, вафельних тортів. Виготовляється ця продукція на обладнанні кращих фірм світу з Японії та Австрії. Добре працює на "Одеському короваї" також техніка з Німеччини, Італії, Франції.

Ще одна новація - проект "Духмяний хліб". Спеціальні сорти хліба доводять до 75 % готовності. Далі пакують і розвозять по Україні. А в супермаркетах ("Сільпо", "Рорус" тощо) хліб у спеціальних печах доводять до готовності. Покупець, замовивши ту чи іншу хлібобулочну продукцію, робить інші покупки, а при виході забирає її - свіжу, запашну, так би мовити, з пилу-жару. До речі, проект діє у кількох великих містах держави, в тому числі і в Києві.

Про незмінно високу якість продукції тут турбується найкраще устаткована на півдні України лабораторія якості, яка єдина в регіоні пройшла акредитацію. Створення відомчої виробничо-торговельної інспекції дало змогу сформувати систему об'єктивного й ефективного "потрійного контролю" - за виробництвом, збутом та реалізацією продукції. Нещодавно підприємство отримало міжнародний сертифікат якості менеджмента "ISO 9001".

Нагород у підприємства чимало. Різних. Варто згадати лише той факт, що голова правління ВАТ Тетяна Погрібна - кавалер ордена княгині Ольги III ступеня.

...Начальник зміни Любов Черепенко плекає надію, що в Новорічну ніч ніяких несподіванок не станеться.

  • Люди працюватимуть, як завжди. З добром у душі, - говорить вона. - Інакше хорошого хліба й не випекти.