Дана Дмитрова
N 62. 31 грудня 2004 року, стор. 6

Новий рік в усьому світі традиційно вважається сімейним святом. Аби щастило всі дванадцять місяців, хвилину, коли стрілки годинника перетнуть дванадцяту ночі 31-го грудня, громадяни усіх країн намагаються зустріти під дзвін келихів з шампанським за столами зі смачними наїдками і поряд з найдорожчими, найближчими людьми.

Що ж зазвичай споживають у новорічний час у різних країнах світу?

У Польщі, як і в Україні, на стіл під Новий рік повелося ставити дванадцять скоромних страв. Це обов’язково - риба, що є символом добробуту і благополуччя в родині. А ще подають суп з грибами, ячмінну кашу з чорносливом, гриби солені чи мочені, галушки. На солодке - шоколадний торт.

Таку ж трапезу справляють у Словаччині, тільки каша неодмінно має бути перлова, а на солодке - яблучний пиріг.

В Австрії, Угорщині, Боснії і Герцеговині заведено не їсти у Новорічний вечір м’яса качки, курки, індика, гуски, бо, як вважається, відлетить щастя.

У Франції просто немислимо зустрічати Новий рік без смаженого індика, або ж смаженини з поросяти чи ягняти. У багатьох кафе напередодні розігрують лотереї (для тих, хто не в змозі купити індичатину), де можна виграти м’ясо птиці.

Італійці не уявляють собі новорічного столу без горіхів, сочевиці й винограду. Громадяни Куби, Португалії та Іспанії під бій курантів обов’язково мають встигнути з’їсти по 12 виноградних ягід, аби щастило щомісяця впродовж року.

В Японії здавен шанують такі продукти: морська капуста - вона приносить радість; смажені каштани, які символізують успіх у справах; варена риба, що дає спокій і бадьорість, горох та боби - забезпечать здоров’я, а для родинного щастя і гарних дітей прислужиться ікра оселедця. Японці споживають страви по-філософськи зосереджено: ніщо не має відволікати їх у цю новорічну хвилину від думок про майбутнє, від такого своєрідного програмування себе на лад, успіх, наближення до заповітної мети.

Українці готують на новорічний стіл пшоняні чи гречані голубці з грибами, вареники (символ нового місяця) з картоплею, капустою, маком, буряковий борщик з "вушками" (маленькими варениками з грибами), рибу варену, тушковану, пшоняну кашу з квашеною капустою, квашені огірки, помідори, узвар з сухофруктів.

Якщо для символіки у рік Мавпи, що минає, ми ставили улюблені фрукти цієї тварини - банани, то у рік Півня, вочевидь, на столі має бути кукурудза (рецептів салатів та каш із неї досить багато), ячмінь ("геркулес"), просо.

Неодмінно слід поставити джерельну воду.

Незважаючи на народні традиції, астрологи радять відмовитися від страв з курятини, адже зіркому і пристрасному Півневі це може не сподобатись.

Також варто пам’ятати, що астрологічний Півень вступить у свої права тільки в лютому 2005 року, після першого повного місяця. Тому не варто гнівити символ-2004 й урізати йому почесті. Впродовж січня й до середини лютого Мавпа ще може саркастично помститись нечемним та невдячним!

У чому зустрічати Новий 2005 рік?

За східним гороскопом, який віднедавна "прижився" і в наших краях, 2005 рік буде роком Синього, а за китайським гороскопом - Зеленого Дерев’яного Півня. Тож зустрічати його треба в одязі синього чи зеленого кольору. Дехто стверджує, що найліпше можна "догодити" Півневі, потішивши його барвистим вбранням, за кольорами оперення цієї свійської птахи, або в червоному - за кольором гребеня.

Якщо попередній рік був невдалим, астрологи радять змінити годинник - наручний чи кімнатний, і тоді відлік часу піде за новим річищем.

Варто, кажуть, у цю новорічну ніч користуватися дерев’яним, глиняним чи керамічним посудом.

Свічки мають бути червоними, зеленими, синіми чи оранжевими. Вдалий елемент неодмінної принади на новоліття успіху та щастя - живі вазони і квіти - вони не тільки мають прикрасити трапезний стіл, а й є гарним святковим подарунком. Ще одна прикмета удачі в Новому році - перетнути часову межу без боргів і образ.

Неординарные товары в магазине необычных подарков в Киеве.